עריכה והפקה

פעם חילקתי את כל האנשים לאנשים של וורד ואנשים של אקסל.

 הראשונים יותר נוטים ליצירה, יותר אנשים של מלים, אלה שיודעים לספר ולהסביר. האחרים יותר אנשים של סדר ומספרים, יותר מתוקתקים, הם לא יאריכו במלים אבל הם יגרמו לדברים לקרות. יהיה פחות מעניין להקשיב לסיפורים שלהם, אבל הרבה פעמים תוכלו לרשום לזכותם יותר מעשים. כשאנשי הוורד מדברים, אנשי האקסל הם מאזינים מצוינים, שבשאלה אחת שלהם יכולים להחזיר אותכם לתחילת המסמך עם דף ריק. אם אתם אנשים של וורד אגב, לא תהיה לכם בעיה, במידה שהאגו לא יפריע, לשוב ולמלא את הדף.

הערת ביניים: החלוקה הזאת הולכת אצלי בראש עם כמה חלוקות, שדווקא תנסו לראות אם הן עובדות אצלכם בבית. למשל – givers and takers  או אגרנים וזרקנים. בדרך כלל באופן משונה אנחנו מוצאים את עצמנו חיים עם ההפכים שלנו, וזה לאו דווקא בגלל שהפכים נמשכים, אלא משום שבהינתן בנזוג מאד קפדן למשל, קל לנו להיות יותר לחזק את תכונת הרשלנות שלנו. מישהו “מחזיק” את הקפדנות בשבילנו. בהינתן בן זוג אגרן, קל לנו להיות זרקנים; בהינתן בנזוג נותן קל לנו להיות לקחנים.

אבל נחזור לוורד ולאקסל. אחד הדברים שהבנתי, בדרך לסדר לעצמי את החיים, היא שאין ברירה אלא להיות שניהם. בעולם שבו צמחתי מקצועית, עולם היצירה וההפקה, יש בדרך כלל חלוקה מאד נחרצת: הוורדים הם הכותבים והעורכים, הם יצירתיים, הם מזהים חומר טוב, הם יודעים להחליט מה עדיף על מה, מה ימשוך יותר ויעניין יותר ומה פחות.

האקסלים הם המפיקים, שמוציאים לפועל את רעיונותיהם של היוצרים. הם יודעים איזה משאבים נחוצים כדי שמשהו יקרה, אותו דבר שסומן כחשוב. הם יודעים כמה זמן לוקח להפוך רעיון למעשה; הם יודעים כמה כסף וכוח אדם זה יעלה. הם עושים את התקציב – כמה שווה להשקיע במשהו, ועוזרים לעורכים להחליט אם הוא שווה את הכסף / הזמן / העבודה / המאמץ.  יש הרבה מטבעות לשלם בהם בדרך להוציא דברים לפועל.

העניין עם לעשות סדר בחיים הוא שצריך גם עריכה וגם הפקה.

עריכה היא השלב הראשון של להסתכל על תכולת החיים, מה שמצוי בה ומה שרצוי שיהיה בה, ולעשות סדר – מה שווה להשאיר, מה צריך לזרוק החוצה, מה לשים בקידמת החיים כ”סיפור מרכזי”, מה אפשר להעלות לבוידעם כחלק מהעבר, מיהם גיבורי המשנה, שצריך לתת להם מקום בעלילה? מי הניצבים בשוליים שצריכים פחות תשומת לב?

עכשיו צריך להכניס את המפיק לתמונה. הוא המוציא לפועל. הוא המנגנון ששומר עליכם לא להיגרר לאיזה מנגנון ישן שפועל על אוטומט, שמזכיר לכם שהתחביב שלכם עולה בהמון זמן משפחה ובודק בשבילכם איפה אפשר להחזיר אותו בחזרה, או בעל התושיה שמציע להקים אותכם שעתיים יותר מוקדם בבוקר כדי לזכות בשקט שאתם צריכים.

וכן, אנחנו צריכים להיות שניהם, העורך והמפיק. תחילה לעשות בחירות והעדפות, לא לתת לזרם לסחוף אותנו ואז למצוא את עצמנו באיזה סבך לא ברור, שבו מעורבבים הרצונות שלנו, הצרכים שלנו, הצרכים של אחרים מאיתנו, ואז להוציא את העדפה שלנו לפועל. להיות חזקים עם החלטה לגבי דברים שמשאירים בחוץ, לפנות זמן לדברים שאנחנו רוצים להצטיין בהם, לדעת לתת לעצמנו דין וחשבון על המטבע שבו אנחנו משלמים תמורת העדפתנו – זמן, כסף, כוח, אנשים מסביבנו. לכל העדפה של העורך הפנימי יש איזשהו מחיר, והמפיק שבך צריך לדעת מה התקציב שעומד לרשותו.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

כחלק מהנגשת 25 שעות ביממה, פתחתי כמה שעות שבועיות לייעוץ אישי. על הטווח שבין עומס בלתי נסבל לחיים שאיבדו מטרה וצריכים להתחיל בהם משהו חדש - כמעט כולנו יכולים להיעזר בעין חיצונית, מיומנת, שתעזור לנו לבנות סדר עדיפויות ולהוציא לפועל החלטות חיים וזמן.

אפשר להזמין פגישה חד פעמית של שעתיים לאיבחון וכיוונון ואפשר להתחיל בתהליך בן שמונה פגישות שבועיות לבנייה מחדש של סדר היום והשבוע, כך שתקרבו את המצוי אל הרצוי.